301.340.2898

Renew Building 606 – Armed Forces Institute of Pathology

(Silver Spring, MD)


This project involved the renewal of Building 606 for the Walter Reed Army Institute of Research at the Forest Glen Annex in Silver Spring, Maryland. This design/build project tasked KB to adapt this existing 35,000 SF abandoned laundry facility into a dry tissue repository for the Armed Forces Institute of Pathology to facilitate the receiving, log-in, storage, and retrieval of tissue samples.

The existing Building 606 Laundry Facility was a 33,000+ GSF facility constructed in 1975 of a single story with a mezzanine. The building is a masonry/steel frame structure with load bearing exterior CMU walls and interior steel columns and beams. Some, but not all, of the exterior masonry walls were reinforced, washed, and repointed to look like new. The roof structure consisted of metal deck over steel bar joists. The interior was demolished include all mechanical/electrical/plumbing systems, architectural finishes including gypsum wall board, ceiling, and new lighting fixtures; and fire suppression. The building received all new mechanical, electrical, and plumbing systems, architectural finishes, fire sprinkler and suppression, and voice and data/comm. systems. Work was phased within an active, occupied facility.

The Building 606 renovation effort also included the construction of laboratory facilities and technical support offices to support the building mission. This building was provided with all new infrastructure systems, finishes, roofing, and exterior applications being provided. A storage system that housed approximately 79,570 cubic feet of new shelving and 47,208 cubic feet of relocated shelving was designed and built into the building deposit-box style accessibility.

The design, led by A/E partner Ross & Baruzzini, resulted in a shelving capacity for paraffin blocks (in cardboard boxes) of 79,734 total boxes in entire facility. The paraffin blocks were stored in a high density mobile storage system. The system included 79,570 cubic feet of new shelving and 47,208 cubic feet of relocated shelving for a total capacity of 126,778 cubic feet.

The project was designed and constructed to meet the requirements established by the Green Building Council to achieve an overall “Certified” rating.